Tips om kinderen meer te laten lezen

Opvoeding 6 september 2013 14:36

Niet alle kinderen zijn boekenwurmen, zeker als een kind moeite heeft met lezen is het niet altijd eenvoudig om de nodige ‘leeskilometers’ te maken. Voor de taalontwikkeling van kinderen is lezen juist heel belangrijk. Hieronder een aantal tips om kinderen (met plezier) meer te laten lezen.

Lees iedere dag tien minuten, het liefst op een vast tijdstip en ook tijdens de vakantie. Geef andere dingen geen voorrang. Doe je dit wel, dan geef je (onbewust) het signaal af dat lezen eigenlijk niet zo belangrijk is. Kinderen die moeite hebben met lezen, vinden het vaak  fijn om voorgelezen te worden. Lees dus regelmatig voor. Je kunt bijvoorbeeld omstebeurt een pagina lezen of je leest de laatste minuten van de dagelijkse 10 minuten als beloning voor.

lezen in vakantie

Zorg voor een positieve vibe. Laat het kind regelmatig een (te) makkelijk boekje lezen of herhaal een aantal dagen achter elkaar dezelfde tekst. Het lezen gaat dan makkelijk en je kunt veel complimenten geven waardoor hij of zij zelfvertrouwen krijgt. Een beloningssysteem met stickers of plaatjes kan ook motiverend werken.