Tijdschriften en kranten populair bij kinderen

Kinderen 6 mei 2014 12:29

ANP-7867617Kinderen lezen vooral veel kranten en tijdschriften. Dit blijkt uit het onderzoek van NOM Kids Monitor. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK Intomart. 2.020 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar werden via hun ouders benaderd om vervolgens samen met hun ouders een online vragenlijst in te vullen. Het doel van het onderzoek was het in kaart brengen van het media-gebruik van kinderen.

Donald Duck het meest in trek

Het blijkt dat 94% van de kinderen het afgelopen jaar een tijdschrift hebben gelezen. Kinderen lezen het liefst het weekblad Donald Duck, gevolgd door de Kidsweek en Tina. De Tina wordt vooral door oudere meisjes gelezen. Onder de maandbladen is Donald Duck Extra het populairst.

“Opvallend is dus de hoge score als het gaat om printgebruik. Maar liefst 94% geeft aan het afgelopen jaar een tijdschrift te hebben gelezen en 38% een krant. Meer jongens dan meisjes lezen kranten, bij tijdschriften gaat dat redelijk gelijk op.”

Kinderen echt media-omnivoren

In het onderzoek werd verder gekeken naar onder andere het gebruik van televisie, internet en sociale media. Zo bleek bijvoorbeeld dat kinderen gemiddeld 13,1 uur tv per week kijken. Op internet surfen kinderen vooral via Google. Op het gebied van sociaal media staat Facebook bovenaan. Een van de belangrijkste conclusies is dat kinderen echte media-omnivoren zijn. Ze maken meer gebruik van media als ze ouder worden. Dit geldt voor digitale media, maar ook voor traditionele media in de vorm van bijvoorbeeld tijdschriften en dagbladen.

2871469885