Steeds meer ouders lezen voor

Opvoeding 30 augustus 2013 14:35

Uit onderzoek van Intomart GfK 2013 blijkt dat de helft van de Nederlanders voorleest. Dit kan zijn aan kinderen, kleinkinderen of bijvoorbeeld neefjes en nichtjes. Goed nieuws want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen en daarnaast natuurlijk gewoon leuk en gezellig! Kinderen die worden voorgelezen begrijpen teksten beter en hebben betere leerprestaties op school. Daarnaast wordt de woordenschat vergroot en het prikkelt de fantasie van kinderen.

voorlezen

15 procent van de voorlezers leest dagelijks voor en nog eens 15 procent leest één keer per week voor. Opvallend is dat vooral vrouwen en hoger opgeleiden tussen de 18 en 49 jaar het voorlezen voor hun rekening nemen. Vooral mensen die zelf vaak een boek lezen, zijn voorlezers. 80 procent van hen is vroeger ook voorgelezen, tegenover 70 procent van de mensen die niet werden voorgelezen in hun jeugdjaren.

Het meeste worden jonge kinderen voorgelezen en dat gebeurt vaak al vanaf de babyleeftijd. Hoewel ouders aangeven dat er aan voorlezen geen leeftijdsgrens zit, wordt er vanaf het zesde levensjaar van het kind minder voorgelezen. Dit is vaak de leeftijd waarop het kind zelf gaat lezen. 75 procent van de 2 tot 4 jarigen wordt dagelijks voorgelezen tegenover 60 procent van de 6 jarigen. Van de 11 en 12 jarigen wordt slechts 22 procent nog dagelijks voorgelezen. Het aantal ouders met kinderen op de basisschool dat voorleest is gestegen van 28 procent in 2009 naar 40 procent in 2012. Het aantal ouders dat hun kinderen zelden tot nooit voorleest daalde van 32 procent naar 19 procent.