Opgroeien met de kinderboeken van Thea Beckman

Opvoeding 18 september 2014 15:44

thea-beckman-fotoKruistocht in spijkerbroek, Wij zijn wegwerpkinderen, Wonderkinderen en ga zo maar door: wie kent de boeken van Thea Beckman niet? Al sinds 1970 groeien talloze kinderen in Nederland op met haar boeken. Voor haar boeken ontving ze vele prijzen, op haar naam staan verschillende Zilveren en Gouden Griffels en eervolle vermeldingen van de Nederlandse Kinderjury. In totaal schreef Beckman meer dan 30 boeken.

“Ik wist niet dat het werk van mijn oma bijzonder was”

Kleindochter Elvira vertelt in de serie ‘De appel en de boom’ (PDF) van DELA over haar inmiddels overleden oma: “Eerst wist ik niet eens dat het werk van mijn oma bijzonder was.” Na een tijdje kwam Elvira er wel achter dat het werk van haar oma bijzonder was: “Kinderen konden een meet & greet met haar winnen en mochten dan bij haar op schoot. Dat vond ik gek.”

thea-beckman-signeert

Thea Beckman signeerde vaak haar succesboeken ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Stomme van Kampen’

Dat besef kwam steeds meer toen boeken als ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Stomme van Kampen’ voorbij kwamen op de verplichte leeslijst: “Een paar meisjes in mijn klas waren echt fan. Zij gaven soms hun boeken aan mij mee zodat mijn oma er wat in kon schrijven. Dat deed ze ook altijd”, vertelt Elvira trots aan uitvaartverzorger DELA.

De boeken van Beckman hebben vaak een historische achtergrond, die de schrijfster dan vooraf ook goed onderzocht: “Oma deed veel onderzoek voor ze aan een boek begon. De feiten moesten kloppen, daarna vulde ze het aan met behulp van haar fantasie. We moesten van haar ook de krant lezen.”

De Thea Beckman prijs

Als Beckman even geen inspiratie had, ging ze wandelen met de hond. Ze schreef alleen als ze daar zin in had. In 2003, een jaar voor dat ze overleed, schreef ze haar laatste boek: ‘Gekaapt!’ Haar boeken zijn nu nog steeds populair bij kinderen en jongeren. Sinds haar overlijden wordt jaarlijks de Thea Beckman Prijs uitgereikt, voor het beste historische jeugdboek.

thea-beckman-collage