Jacques Vriens geeft voorleestips aan Tweede Kamerleden

Kinderboeken 24 februari 2014 16:00

voorlezen30 januari 2014 gaf Jacques Vriens enkele leden van de Tweede Kamer een voorleesworkshop. Voordat de Kamerleden met voorlezen aan de slag konden, gaf Vriens ze eerst wat tips. Hij gaf aan dat je altijd rust en voldoende tijd moet nemen voor voorlezen. Ook onderwees hij hen over het aanbrengen van kleur in het stemgebruik, ritme en variatie in het leestempo. Na deze scholing mochten de Tweede Kamerleden voorlezen op basisschool Grote Beer in Den Haag.

Cijfers van een Oud-schoolmeester

Oud-schoolmeester Jacques Vriens deelde ook cijfers uit. Arno Rutte (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) kregen allemaal een 9 voor hun voorleesprestaties. Tot 1993 las Vriens zelf zijn leerlingen voor in de functie van groepsleerkracht. Daarna was hij een aantal jaren schooldirecteur. Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. Zijn boeken over ‘Meester Jaap’ zijn bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Nationale Voorleesdagen

Bart-met-Mats-289x300De Voorleesworkshop van Jacques Vriens werd gegeven tijdens De Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen worden op initiatief van Stichting Lezen georganiseerd door de Stichting CPNB. De 11e editie van dit festijn startte woensdag 22 januari met Het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens Het Nationale Voorleesontbijt lezen elk jaar een aantal bekende Nederlanders voor. Dit jaar waren dit onder andere minister Jet Bussemaker, H.K.H. Prinses Laurentien, Merel Westrik, Hadewych Minis en Jennifer Ewbank. Verder wordt dit jaar ook de campagne Vaders Voor Lezen tijdens De Nationale Voorleesdagen gevoerd. Het doel van deze campagne is het stimuleren van (groot)vaders om meer voor te lezen.