De aller leukste kinderboeken

Er is ontzettend veel keuze op het gebied van kinderboeken. Voor een moeder soms moeilijk om daar de aller leukste boeken uit te pikken. Daarom een selectie van de echte musthaves om voor te lezen en voor de oudere kinderen om zelf te lezen.

Voorleesboeken
De allerkleinsten worden door hun ouders voorgelezen. Een jury van jeugdbibliothecarissen maakte een top 10 van kinderboeken welke echt voorgelezen moeten worden. De boeken hebben stuk voor stuk een goed verhaal en voor peuters aantrekkelijke illustraties. In de lijst staat onder andere Agent en Boef en de Boefagent vanTjibbe Veldkamp & Kees de Boer.

agent-en-boef

Een andere aanrader noemt de jury Ik wil een knuffel van David Melling. In het boek gaat Dorus op zoek naar een geschikte knuffel. Een heel herkenbaar verhaal voor peuters. In het prentenboek Vrolijk van Mies van Hout komen kleurrijke vissen naar voren met verschillende gemoedstoestanden. Van trots tot boos en van verlegen tot vrolijk. Klassiekers als Dikkie Dik en Kikker is kikker blijven natuurlijk ook echte musthaves.

Het eerste boek zelf lezen
In groep drie wordt er op school gestart met het leren lezen, maar er zijn ook kinderen die al op jongere leeftijd willen leren lezen. Het voorlezen gaat dan langzaam over in samen met het kind lezen. Het leukste boek voor kinderen van 6 t/m 9 jaar wordt ieder jaar door de kinderjury (bestaande uit alle kinderen in de leeftijdscategorie die een stem uitbrengen) gekozen en er wordt een lijst met tips samengesteld.  In 2013 won het boek Fantasia VII van Geronimo Stilton de juryprijs. Andere boeken die getipt worden, zijn Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon. Een spannend boek waarbij Noura verdwijnt tijdens een schoolreisje, waarna er een echt avontuur begint. Stijn, uitvinder van René van der Velde gaat over Stijn die ontdekt dat hij uitvinder is en twaalf uitvindingen doet. De kleine dierenvrienden kiezen waarschijnlijk voor Jacques naar de stad van Alex T. Smith. Het boek gaat over een hondje die met zijn beste vriend meneer wiebelstok de gekste avonturen beleeft.

Jacques-naar-de-stad

Tips voor kinderen van 8 tot 12 jaar
In de leeftijdscategorie 8 tot en met 12 jaar lezen kinderen steeds vaker helemaal zelfstandig. Het is natuurlijk wel leuk om je kind te helpen bij het vinden van leuke boeken. Kinderen van deze leeftijd kunnen op een eigen lijst stemmen voor de kinderboekenjury. Manon Sikkel won in 2013 de prijs voor het liefdesverhaal Voor wie doe jij een moord? Door IzzyLove. Andere boeken die goed scoren bij deze groep zijn Het leven van een Loser. Geen Paniek! van Jeff Kinney en Dat heb ik weer! 5 van Carry Slee.

heb-ik-weer-5