4200 kinderen doen mee aan project Vakantielezen

Kinderen,Opvoeding 30 juli 2014 18:06

groot_140625-VakantielezenHet hele schooljaar werken kinderen op school aan hun leesvaardigheid. Tijdens de zomervakantie lezen kinderen vaak weinig. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de leesvaardigheid behoorlijk achteruit kan gaan.

“Niveauverschillen tussen leerlingen blijken voor een groot deel te ontstaan tijdens de vakantieperioden. Tijdens de vakantieperiode gaan de scholieren over het algemeen minder vooruit dan buiten de vakanties; in sommige gevallen gaat het niveau tijdens de vakantie zelfs achteruit.”

Zomerdip voorkomen

Groninger bibliotheken proberen samen met basisscholen en ouders een zomerdipop het gebied van lezen te voorkomen. Dit doen ze door middel van het project Vakantielezen. Men wil kinderen laten merken dat lezen leuk is, ook tijdens de vakantie. Als een kind vaker oefent met lezen, gaan het steeds beter en wordt het ook leuker.

Vakantielezen

index (1)

Voor het project Vakantielezen gaan 200 basisschoolklassen naar de bibliotheek. De kinderen kiezen een aantal boeken uit die ze tijdens de zomervakantie willen lezen. Een bibliotheekmedewerker bezoekt de klassen na de vakantie en beloont de leerlingen met een diploma. Vorig jaar werd het Vakantielezen voor het eerst georganiseerd. Er deden toen ruim 3000 kinderen mee. Dit jaar zijn er 4200 deelnemers in de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar.

Leestips

De Groninger bibliotheken geven ouders tips over hoe ze hun kinderen kunnen stimuleren om in de vakantie te blijven lezen. Een van de handreikingen is om gezellig samen met kinderen te lezen. Dit voorkomt dat lezen te school wordt. Gevarieerd leesmateriaal en leuke leesspelletjes zorgen ervoor dat lezen niet saai wordt. Verder is het beter om elke dag 10 minuten te lezen, in plaats van een keer in de week een heel uur.